Als je partner onlangs is bevallen en je bent net vader geworden , staat je wereld op z’n kop. Gebroken nachten, huilbuien, hormonen, nieuwe routines. In plaats van je terug te trekken in de rol van de “praktische ondersteuner”, is dit hét moment om actief betrokken te zijn. Dat betekent meer dan koffie halen en kraamvisite ontvangen. Houd je baby vast, leer hoe je hem of haar in bad doet en oefen met inbakeren. In dit artikel lees je alles wat je moet weten als je net vader bent geworden.
Jouw geur
Na de geboorte heb je je baby vast dicht tegen je aan op je blote borst gehad. Dit wordt ook wel “huid-op-huidcontact” genoemd en het heeft een krachtig effect, niet alleen op je baby maar ook op jou. Voor je baby helpt het bij het reguleren van de hartslag, ademhaling en lichaamstemperatuur. Het verlaagt stress, bevordert een stabiele bloedsuikerspiegel en versterkt het immuunsysteem. Maar minstens zo belangrijk: het creëert meteen een diepe band tussen jullie en je baby herkent je uit duizenden. Voor vaders is dit hét moment om die eerste connectie te maken. Je baby herkent je stem al van tijdens de zwangerschap, maar nu voelt hij jouw warmte, ruikt jouw geur en hoort jouw hartslag van dichtbij. Dat geeft vertrouwen en veiligheid.
De eerste weken
De eerste weken zijn voor iedereen heftig. Je slaapt weinig, niemand weet precies wat-ie aan het doen is, en alles draait om voeden, troosten, verschonen en overleven. Het lichaam van je partner heeft net een marathon gelopen en verdient zorg. Daarnaast heb je er een nieuw gezinslid bij. Een klein mensje dat je de komende tijd gaat leren kennen. In het begin is het allemaal onwennig. Maar, je baby leren vasthouden, troosten, in bad doen, aankleden, het zijn dingen die je alleen leert door het te doen.
Gebroken nachten
Gebroken nachten zijn soms moeilijk. Zowel voor jou als je partner. Want juist in deze periode heb je je slaap eigenlijk hard nodig, maar leef je vooral op koffie. Maak goede afspraken met je partner in deze periode van gebroken nachten en zorg dat jullie het samen doen. Ook als je alweer aan het werk bent. Je partner is nog aan het herstellen, jij moet misschien alweer werken. Jullie hebben het allebei zwaar. Kijk ook of je extra ouderschapsverlof kunt opnemen, zodat je meer zorgtaken op je kunt nemen. Voor vaders is tegenwoordig veel meer geregeld dan vroeger.
Je baby in bad doen
Je baby in bad doen is vooral een intiem moment van rust en verbinding. Het warme water helpt je kindje ontspannen. Veel mannen vinden het een beetje eng om hun pasgeboren baby in bad te doen. Je baby is nog zo klein en breekbaar. Toch went dit ritueel snel. Voor veel baby’s is het badritueel een fijn onderdeel van hun dag. Zo’n eenvoudig moment kan de band tussen jou en je kindje snel sterker maken.
Babyspullen
Laten we eerlijk zijn: de wereld van babyproducten is een jungle. En die wordt vaak gezien als vrouwengebied. Maar vaders die zich daar niks van aantrekken, zijn beter voorbereid en minder afhankelijk. Leer het verschil tussen rompers en overslagshirts. Check welke draagdoek het meest geschikt is voor jouw lichaamsbouw. En weet waarom zwemluiers handig zijn voor die eerste zwembaduitstapjes met je baby, ze lekken geen ongelukjes in het water, en zijn licht en comfortabel. Als je je verdiept in praktische zaken maak je jezelf het leven een stuk makkelijker!
Borstvoeding, ook jij speelt een rol
Als je partner borstvoeding geeft, lijkt het misschien iets waar jij niks mee te maken hebt. Maar dat is niet zo. Je hebt misschien zelf geen melkfabriek, maar je kunt wel degelijk bijdragen en helpen. Maak het haar makkelijker: zorg ervoor dat ze goed eet, houd een glas water paraat, kijk of ze goed zit en help haar met de baby aanleggen. En weet waar de wasbare zoogcompressen liggen. Die zijn namelijk erg belangrijk. Borstvoeding geven is namelijk topsport en kan soms lastig en ongemakkelijk zijn, vooral als haar borsten lekken.
Zorg ook goed voor jezelf
Zorg er ook voor dat je jezelf niet wegcijfert en goed voor jezelf zorgt. Ja, het vaderschap vraagt veel van je. Maar als jij omvalt en zeker als je partner een wat langere herstelperiode nodig heeft, dan heeft niemand daar wat aan, je baby niet, je partner niet, jij zelf al helemaal niet. Dus spreek ook af en toe af met vrienden en ontspan. Stel grenzen op je werk. Ga wandelen. Slaap wanneer je kunt. Vraag om hulp als het even niet lukt. Kinderen hebben geen perfectie nodig. Ze hebben iemand nodig die ze ziet, hoort en serieus neemt. Iemand die grapjes maakt, fouten erkent, sorry zegt en grenzen stelt. Iemand die opstaat als het lastig wordt. En weer opstaat als het nóg lastiger wordt.