Skip to content
Welke soort schoenen zijn het best voor een lange wandeling?

Welke soort schoenen zijn het best voor een lange wandeling?

Geschreven door Julian van Dijk

Wandelen is het gezondste wat we kunnen doen als mens. Buitenlucht, beweging en dat zonder dat je je gewrichten zwaar belast. ‘Een frisse neus halen’ komt natuurlijk ergens vandaan. Toch kun je al gauw vermoeide voeten krijgen bij een lange wandeling als je niet de juiste schoenen aan hebt. Zeker als je een meerdaagse hike of trektocht gaat maken. Dus hoe kies je de juiste schoenen uit? Wij leggen het je uit.

Het ABCD-systeem

Wil je wandelschoenen om lange afstanden te kunnen wandelen zondere tintelende tenen? Er bestaat een ‘ABCD-systeem’ of ‘ABCD-categorie’ waardoor het kiezen van wandelschoenen lekker makkelijker wordt. Goed, hoe werkt die categorisering precies?

Categorie A: Licht en flexibel

Wandelschoenen die tot deze categorie horen zijn laag tot halfhoog en hebben een vrij soepele zool. Deze modellen zijn perfect voor wandelingen op vlak terrein, zoals asfalt. In de volksmond ook wel all terrain schoenen. Deze wandelschoenen zijn niet per se geschikt voor lange afstanden, maar wel voor korte, ontspannen wandelingen in het park of in de stad. Natuurlijk kun je ook gewoon kiezen voor een goede sneaker zoals die Hi-Tec sneakers, maar dat is een persoonlijke keuze.

Categorie B: Stevigheid en ondersteuning

Wandelschoenen in categorie B zijn halfhoog tot hoog en hebben een stijve zool. Deze wandelschoenen zijn geschikt voor wandelingen op oneffen of ruw terrein, zoals heuvels en in de bergen. Deze (trekking) wandelschoenen trek je dus aan op lange wandeltochten met bepakking. Ze geven genoeg ondersteuning en bescherming voor je enkels, wat belangrijk is bij het wandelen op ongelijkmatig terrein.

Categorie C: Voor de serieuze trekker

Wandelschoenen die behoren tot categorie C zijn hoog en hebben een stugge zool. Deze modellen zijn ideaal voor echt ruw terrein en worden ook wel de bekende ‘‘backpacking schoenen’ of ‘trekking schoenen’ genoemd. Je kunt met deze wandelschoenen goed lange afstanden wandelen, vooral als je met een zware rugzak loopt. Perfect voor uitdagende hikes die dagenlang duren!

Categorie D: Voor extreme omstandigheden

Dan hebben we nog de schoen voor extreme omstandigheden. In categorie D vallen schoenen met een zeer stevige zool. Met deze wandelschoenen kun je (meerdaagse) bergtochten en zelfs wandelingen over ijsvlaktes maken. Ze zijn ontworpen om de de zwaarste omstandigheden te weerstaan en geven je maximale ondersteuningen grip, maar ook bescherming tegen kou, natheid en ongelijk of glad terrein.