Skip to content
Hoe kun je je eigen fitnessruimte bouwen in huis?

Hoe kun je je eigen fitnessruimte bouwen in huis?

Geschreven door Julian van Dijk

Een eigen fitnessruimte in huis klinkt als muziek in de oren. Niet meer extra vroeg je bed uit in de ochtend, of een bomvolle gym na je werkdag bezoeken. Nee, met een thuis gym heb je eigenlijk geen excuses meer om de fitste versie van jezelf te worden. Maar hoe bouw je nu de perfecte gym in je huis? We leggen het je uit. Sportse!

Meten = weten

Voordat je begint met het kopen van apparatuur moet je natuurlijk eerst weten hoe groot de ruimte eigenlijk is die je kunt vullen met fitnessapparatuur. Meten = weten, dus pak die meetlint er maar bij. (Oh ja, een goede lik verf doet ook wonderen voor hoe groot de ruimte oogt.

Budgettering en apparatuur uitkiezen

Je budget bepaalt grotendeels wat voor apparatuur je kunt aanschaffen. Je kunt een makkelijke setup creëren met een paar basisstukken voor een paar honderd euro, of je kunt duizenden euro’s uitgeven aan een uitgebreide home gym.

Dan nog even wat apparatuur per budget op een rij:

  • Klein budget (300-500 euro): Weerstandsbanden, een verstelbare kettlebell, sliders en een suspension trainer. Deze items nemen weinig ruimte in beslag en zijn onwijs handig.
  • Middelgroot budget (500-1500 euro): Investeer in een goede verstelbare fitnessbank, een set verstelbare dumbbells, een halterstang met schijven en een half rack of squat stands. Gegarandeerd een geslaagde workout.
  • Groot budget (1500 euro en hoger): Hier kun je kiezen voor een power rack, een volledige set barbells en dumbbells, een lat pulley systeem, en vloermatten voor bescherming van je vloer.

Heb je een grote ruimte? Een powerrack, een fitnessbank en een set barbells en dumbbells is in principe alles wat je nodig hebt voor een krachttraining. Misschien nog een fiets of loopband erbij en je bent ready to go. Bij een kleinere ruimte zijn opklapbare en compactere apparatuur super handig. Denk aan verstelbare dumbbells, weerstandsbanden en een opklapbare fitnessbank.

Natuurlijk is de juiste apparatuur uiteindelijk afhankelijk van je trainingsdoelen en de ruimte die je hebt. Koop dus niet zomaar van alles. Je kunt tenslotte altijd nog uitbreiden!