Skip to content
Gemeentelijk duurzaamheidsbeleid in Hengelo

Gemeentelijk duurzaamheidsbeleid in Hengelo

Geschreven door Julian van Dijk

Gemeentelijk duurzaamheidsbeleid in Hengelo

Hengelo heeft zichzelf ambitieuze doelen gesteld om in 2050 een duurzame en energieneutrale stad te zijn. Deze visie, “Duurzaam Hengelo 2050”, is opgebouwd rondom zes kern thema’s die de richting en ambities voor de duurzame ontwikkeling van de stad bepalen. De gemeente speelt een cruciale rol in het behalen van deze doelen, vooral door de inzet op de energietransitie en het naleven van het Klimaatakkoord.

Visie duurzaam Hengelo 2050

Energieneutraal

Een van de pijlers van Hengelo’s duurzaamheidsstrategie is het streven naar een energieneutrale stad. Dit thema omvat de aanpak van de gebouwde omgeving, waarbij de focus ligt op het verduurzamen van woningen en andere gebouwen. Grootschalige opwekking van schone energie is een ander belangrijk onderdeel. 


De gemeente zet zich bijvoorbeeld in voor de ontwikkeling van zonnevelden zoals Boeldershoek, dat genoeg energie kan opwekken voor 8.000 huishoudens. Daarnaast wil Hengelo een voorbeeld stellen door het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed en het stimuleren van energie-innovaties.

Duurzame economie

De overgang naar een circulaire economie is een andere belangrijke doelstelling. Hengelo streeft ernaar om kringlopen te sluiten en verspilling te minimaliseren. Dit betekent dat producten en materialen zoveel mogelijk hergebruikt moeten worden. Lokale bedrijven worden gestimuleerd om duurzaam te ondernemen door middel van subsidies en energiescans.

Schone mobiliteit

Schone mobiliteit richt zich op het verminderen van de CO2-uitstoot door verkeer. Dit wordt bereikt door het bevorderen van elektrisch rijden, het verbeteren van fietsinfrastructuur en het stimuleren van openbaar vervoer. Hengelo wil ervoor zorgen dat duurzame transportopties toegankelijk en aantrekkelijk zijn voor alle inwoners.

Circulair

Binnen dit thema zet Hengelo zich in voor afvalreductie en recycling. De gemeente werkt aan nieuwe afspraken voor de inzameling en verwerking van plastic, metalen verpakkingen en drankenkartons. Dit sluit aan bij de bredere doelstelling om de stad circulair te maken, waarbij afval als grondstof wordt gebruikt. Daarnaast zet de stad in op educatie van inwoners en worden ze bij verbouwingen geadviseerd om in Hengelo een container te huren.


Klimaatbestendig, divers en groen leefomgeving

Een klimaatbestendige stad vereist aanpassingen om de gevolgen van klimaatverandering, zoals extreem weer, het hoofd te bieden. Hengelo investeert in vergroening van de stad en de verbetering van de biodiversiteit. Dit zorgt niet alleen voor een aangenamere leefomgeving, maar helpt ook bij het beheren van wateroverlast en het bieden van schaduw in warme periodes.

Gezond, inclusief en leefbaar

Gezondheid en welzijn van de inwoners staan centraal in dit thema. Hengelo streeft naar een inclusieve stad waar iedereen toegang heeft tot gezonde leefomstandigheden. Dit betekent dat de stad leefbaar en toegankelijk moet zijn voor alle bewoners, ongeacht hun sociaaleconomische status.

Klimaatakkoord en energietransitie

Gemeentelijke inzet en financiering

De uitvoering van het Klimaatakkoord en de energietransitie vereist aanzienlijke financiële middelen. Hengelo heeft van het Rijk meerjarige middelen ontvangen om deze transitie te ondersteunen. Deze middelen worden gebruikt voor verschillende projecten, waaronder de aanleg van zonnevelden en het opstellen van wijkuitvoeringsplannen (WUP’s) om wijken van het aardgas af te halen.

Aansluiting bij nationale doelstellingen

Hengelo’s lokale beleid is nauw afgestemd op de nationale doelstellingen voor CO2-reductie. De stad werkt samen met andere gemeenten en regio’s binnen de Regionale Energiestrategie Twente (RES-Twente) om duurzame elektriciteit op te wekken met zon en wind. Ook wordt gewerkt aan de realisatie van windenergieprojecten samen met omliggende gemeenten.

Toekomstige plannen en herijking

Flexibiliteit is ingebouwd in het duurzaamheidsprogramma van Hengelo door de ambities en doelen elke twee jaar te herzien. In 2024 staat een herijking gepland, waarbij mogelijk rekening wordt gehouden met verhoogde nationale doelstellingen voor CO2-reductie. Dit zal Hengelo in staat stellen om aanpassingen te maken en nieuwe initiatieven te lanceren die bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van de stad.

Hengelo maakt serieus werk van een groene toekomst

Hengelo’s ambitieuze plannen voor duurzaamheid en energietransitie laten zien dat de stad serieus werk maakt van een groene toekomst. Door een geïntegreerde aanpak en betrokkenheid van inwoners en bedrijven, zet Hengelo stappen richting een duurzame, energieneutrale en leefbare stad in 2050. De inzet van de gemeente, gecombineerd met lokale en nationale samenwerking, maakt dit een haalbaar doel dat aanzienlijke voordelen zal opleveren voor toekomstige generaties.