Over het fenomeen zelfvertrouwen wordt veel geschreven en dat is ook logisch, aangezien voldoende zelfvertrouwen het fundament van een aangenaam bestaan is. Zo resulteert het in een beter mentaal welzijn, zorgt het ervoor dat je sociale relaties beter kunt onderhouden, presteer je beter en durf je sneller in je leven uitdagingen aan te gaan. En wanneer je online artikelen leest, dan krijg je vaak blogs die een paar praktische tips voor meer zelfvertrouwen geven. En uiteraard helpen veel van die tips wel. Maar als je echt iets wilt aanpakken, is het belangrijk om door te dringen tot kern. Dat je weet welke factoren invloed hebben op je zelfvertrouwen. En daar gaan we in dit artikel wat dieper op in.
Je sociale omgeving
De sociale omgeving waarin je circuleert heeft een grote invloed op je zelfvertrouwen. En dit begint allereerst bij je familie. Wanneer je bent opgegroeid in een gezin waarin je altijd werd aangemoedigd en gemotiveerd, dan is de kans groot dat je van huis uit meer zelfvertrouwen hebt in vergelijking met iemand die vroeger altijd kritiek kreeg en nauwelijks complimenten. Dus de sociale omgeving in het verleden heeft een grote invloed op je zelfvertrouwen, maar daarnaast ook de tegenwoordige tijd. Heb je bijvoorbeeld allemaal goede vrienden die je steunen door dik en dun? Mensen waar je echt wat aan hebt en die je motiveren, complimenten geven en ga zo maar verder? Dan is de kans groot dat dit een zeer positieve invloed op je zelfvertrouwen heeft. Maar ook de manier hoe je je opstelt bij sociale gelegenheden, kan een invloed hebben. Ga je bijvoorbeeld naar een personeelsfeestje? Dan doe je er goed aan om een anti zweet shirt te dragen.. Dat je je daar in ieder geval niet druk om hoeft te maken.
Je eigen denkpatronen
Iets wat ook een zeer grote invloed op je zelfvertrouwen heeft: je eigen denkpatronen die je hebt aangeleerd. En juist je eigen denkpatronen zijn lastig te achterhalen, omdat je je er lang niet altijd bewust van bent. Omdat je bepaalde negatieve gedachten bijvoorbeeld al zo lang hebt, dat ze een soort van waarheid voor jezelf zijn geworden. Klinkt misschien wat vaag, dus laten we daar een voorbeeld van geven. Stel dat je het moeilijk vindt om presentaties te geven. Dat je er altijd heel erg tegenop ziet. Misschien was je vroeger niet goed in het geven van presentaties op school en denk je nu nog steeds: nee, dat is niets voor mij. De kans is groot dat je dit dan accepteert, terwijl het tegendeel juist waar kan zijn. Misschien ben je juist wel heel goed in presenteren, maar heb je wat training nodig. Eerdere ervaringen kunnen valse aannames maken en het is erg belangrijk om je daar bewust van te zijn. Wanneer je positiever denkt, is de kans groot dat je je zelfvertrouwen ook vergroot. Niet alleen op het vlak van presentaties, maar bijvoorbeeld ook wanneer je gaat reizen of iets anders doen. Als je ervan uitgaat dat je het allemaal wel kan, dan is dit zeer goed voor je zelfvertrouwen.
Verwachtingen
We leven tegenwoordig in een prestatiemaatschappij en dat kan zeker invloed hebben op je zelfvertrouwen. Misschien zie je bijvoorbeeld op de sociale media dat vrienden of kennissen van je zeer succesvol zijn. Dan heb je al snel de neiging om die verwachtingen ook voor jezelf te stellen. Het is echter goed om te weten dat ieder mens zijn eigen capaciteiten heeft. Uiteraard is het niet slecht om inspiratie uit andere levens te halen, maar jezelf met anderen vergelijken, of hoge verwachtingen hebben, kan een zeer negatieve impact op je zelfvertrouwen hebben. Daarentegen is het veel slimmer om persoonlijke doelen te stellen. Die bij jou passen, realistisch zijn en ga zo maar verder. En ook dat je deze verworven prestaties, hoe klein ze ook zijn, gaat vieren. Je zal merken dat dit een zeer positieve impact op je zelfvertrouwen heeft.
Je levensstijl
Je bent vast bekend met de uitspraak: ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’. Het volgende principe geldt: hoe gezonder je leeft, hoe beter dit voor je zelfvertrouwen is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan goed voor jezelf zorgen, regelmatig sporten en voldoende slapen. En mocht je je zorgen maken over overmatig zweten tijdens het sporten, dan kun je altijd anti zweet ondergoed heren aantrekken. Dit zal een positief effect hebben op je energieniveau. Ook kun je dan beter presteren en al die zaken hebben logischerwijs een zeer positieve impact op je zelfvertrouwen. Maar ook een leuk sociaal leven, met stabiele relaties, draagt zeker bij aan meer zelfvertrouwen. En andersom is dat ook het geval, dus meer zelfvertrouwen komt je sociale leven ook ten goede!