Skip to content
4 Adviezen om oplichting via sociale media te voorkomen

4 Adviezen om oplichting via sociale media te voorkomen

Geschreven door Julian van Dijk

Sociale media, zoals Meta, TikTok, X en Instagram, worden vooral gebruikt om belangrijke gebeurtenissen, leuke foto’s en interessante weetjes te delen. Daardoor bevat een profiel na verloop van tijd veel persoonlijke informatie. Persoonlijke informatie, die je misschien liever met een beperkte vriendenkring wilt delen, dan met de hele buitenwereld. Want dat er ook mensen zijn die misbruik willen maken van jouw informatie, staat als een paal boven water.

Toch zijn er nog steeds veel Nederlanders die zich onvoldoende bewust zijn van alle online gevaren. Ze denken dat het hen niet zal overkomen. Toch schetsen de cijfers een heel ander beeld. Want voor 16% van de Nederlanders was cybercrime wel degelijk realiteit geworden in 2023. Aankoopfraude en gehackte accounts voerden de boventoon, maar ook phishing en bankfraude werden vaak gemeld.

Sociale Media

Eigenlijk ben je nergens veilig voor cyberaanvallen en oplichting. Ze weten je vanzelf te vinden als jouw e-mailadres of telefoonnummer eenmaal online rondwaart. Daarom is het cruciaal om zelf steeds alert te blijven. Sociale media vormen niet alleen een schat aan informatie voor criminelen. Het is op deze platforms ook heel makkelijk om met hun slachtoffers in contact te komen. Met deze adviezen blijf je cybercriminelen een stap voor:

Deel niet te veel

Verander de zichtbaarheid van je profiel van openbaar naar privé, als je dat nog niet hebt gedaan. Vul geen telefoonnummers in en denk goed na over de foto’s die je online publiceert. Misschien is het toch niet zo’n goed idee om de school van je kind online te plaatsen.

Schakel een VPN in

Met een VPN kun je op een veilige manier surfen via openbare netwerken. Verder vergroot het je online privacy, omdat de VPN-server jouw eigen IP-adres afschermt. Met VPN mobiel heb je altijd een veilige verbinding bij de hand.

Beveilig je accounts

Als je account gehackt wordt, kan dat hele vervelende gevolgen hebben. Zorg er dus voor dat je het account beveiligt met een sterk en uniek wachtwoord. Verander het wachtwoord ook eens in de zoveel tijd.

Pas op voor phishing

Bij phishing ontvang je een bericht van een zogenaamd betrouwbaar iemand. Maar in werkelijkheid gaat het om een oplichter die jouw e-mailadres, naam of telefoonnummer heeft en nu zijn slag probeert te slaan. Oplichters doen zich opvallend vaak voor als medewerkers van Facebook en Microsoft. Klik je de link aan in het bericht, dan word je naar een nepwebsite geleid waar om je inloggegevens wordt gevraagd.