Skip to content
Wat is BPM en waar moet je rekening mee houden

Wat is BPM en waar moet je rekening mee houden

Geschreven door Julian van Dijk

BPM, oftewel Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen, is een belasting die in Nederland wordt geheven bij de aanschaf van een nieuwe auto of motor. Deze belasting is gebaseerd op de CO2-uitstoot van het voertuig en de cataloguswaarde. Het doel van BPM is om het gebruik van milieuvriendelijke voertuigen te stimuleren en de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de regels en tarieven die gelden voor het berekenen van de BPM, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Hier gaan we dieper in op waar BPM is opgebouwd en geven we tips voor het berekenen hiervan. 

CO2-uitstoot en cataloguswaarde

De hoogte van de BPM wordt voornamelijk bepaald door de CO2-uitstoot van het voertuig en de cataloguswaarde. Hoe hoger de CO2-uitstoot en de cataloguswaarde, hoe meer BPM je moet betalen. Het is dus belangrijk om bij de aanschaf van een nieuwe auto of motor goed te letten op deze twee factoren.

Er zijn verschillende manieren om de BPM te berekenen, zoals de tabelmethode en de forfaitaire methode. Bij de tabelmethode wordt de BPM berekend aan de hand van een vastgestelde tabel met tarieven voor de CO2-uitstoot en de cataloguswaarde. Bij de forfaitaire methode wordt er een vast bedrag aan BPM berekend op basis van de CO2-uitstoot en de cataloguswaarde.

Tips voor het berekenen van de BPM

Bij het berekenen van de BPM zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo is het belangrijk om de juiste gegevens van het voertuig te gebruiken, zoals de CO2-uitstoot en de cataloguswaarde. Ook moet je rekening houden met eventuele kortingen of toeslagen die van toepassing kunnen zijn.

Daarnaast is het verstandig om de BPM te berekenen voordat je een auto of motor koopt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Door vooraf de BPM te berekenen, kun je een goed beeld krijgen van de kosten die je kunt verwachten en kun je eventueel nog onderhandelen over de prijs.

BPM calculator

Om de BPM van een voertuig te berekenen, kun je gebruik maken van een BPM calculator. Met behulp van een BPM calculator kun je eenvoudig en snel de hoogte van de BPM voor een specifiek voertuig berekenen. Je vult simpelweg de gegevens van het voertuig in, zoals de CO2-uitstoot en de cataloguswaarde, en de BPM calculator doet de rest.

Het gebruik van een BPM calculator kan je veel tijd en moeite besparen bij het berekenen van de BPM voor een nieuwe auto of motor. Het is een handige tool die je helpt om snel een indicatie te krijgen van de kosten die je kunt verwachten bij de aanschaf van een voertuig.